Delen is het nieuwe vermenigvuldigen

In deze blog geef ik 5 WordPress plugins die kunnen helpen om je klanten zelf te laten reserveren.
Want het is allemaal leuk en aardig zo’n ‘Boek&Bezoek’ regeling, maar je wilt toch niet de hele dag bezig zijn met het maken en inboeken van afspraken? Je wilt eindelijk je klanten weer persoonlijk kunnen helpen en adviseren!

Winkeliers mogen vanaf woensdag 3 maart 2021 eindelijk hun deuren weer openen voor maximaal twee klanten per verdieping. Een winkelier moet per tijdslot minimaal 10 minuten rekenen. Een maximale tijd is er niet, dat ligt aan de tijdslots van de winkelier zelf. Als je als winkelier je klant een uur de tijd wilt laten nemen, dan kan dat. Wel moet de afspraak minimaal vier uur van tevoren zijn gemaakt. Hoe de afspraak tot stand komt maakt niet veel uit, dit kan telefonisch, via de website of desnoods via een brief door de brievenbus.

Als jij een website hebt, die in WordPress is gebouwd. Dan kan jij door middel van een plugin, het reserveren van afspraken met jouw klanten, makkelijk (laten) automatiseren. Jouw klanten plannen zelf het tijdsslot in waarin ze bij je langs willen komen.

Waarom zou je het inplannen van afspraken dan nog zelf doen?

Zo’n plugin is niet alleen handig voor reserveringen n.a.v. de coronaregels

Uiteraard is zo’n boekingssysteem ook buiten de coronacrisis prima te gebruiken. Het is een relatief kleine investering die je heel veel tijd, bellen en heen en weer mailen bespaart. Daarnaast is er veel te winnen bij het in gebruik nemen van een online reserveringssysteem.

Bijvoorbeeld:

  • Een digitale assistent leent zich voor een professionelere uitstraling voor jouw bedrijf.
  • Klanten waarderen de selfservice-optie.
  • Bespaar tijd door niet zelf afspraken of boekingen te hoeven regelen.
  • Verzamel voor de afspraak alle benodigde gegevens van de klant, zoals de ‘corona-vragen’.

5 WordPress plugins om je klanten zelf te laten reserveren

Voor het inplannen van een afspraak via je website zijn er honderden plugins te vinden. En om het jou wat makkelijker te maken heb ik in dit artikel beschreven wat de beste gratis én premium WordPress plugins zijn voor afspraken en reserveringen, op basis van ervaringen en reviews. 

Bookly boekingssysteem voor WordPress

Bookly (Gratis)

De Bookly plugin is een boekingssysteem voor WordPress. Het systeem is volledig te integreren in een bestaande WordPress website en eenvoudig aan te passen aan de huisstijl. En vervolgens met een beveiligde koppeling ook aan je Google Calender te koppelen.

de plugin is voor het overgrote deel in het Nederlands vertaald. In de gebruikersinterface richting bezoekers heb ik geen onvertaalde delen mogen ontdekken. In de beheersinterface is er af en toe nog wel eens een slippertje of een onjuiste vertaling te vinden. 

De Bookly plugin is een afspraak boeking en planningssysteem voor WordPress waarmee uw sitebezoekers een online reservering kunnen maken in slechts een paar klikken en eenvoudig uw Boekingskalender, diensten, klantenbestand beheren, Accepteer creditcardbetalingen – op één plek!

Easy Appointments eenvoudige plugin voor online reserveringen in WordPress

Easy Appointments  (gratis)

Een eenvoudige plugin die je gratis mag gebruiken en die te downloaden is in de WordPress repository. Na installatie is deze plugin direct in het Nederlands beschikbaar.

Deze online agenda op je website kan gebruikt worden voor meerdere locaties, diensten en medewerkers. Geschikt voor advocaten, salons, zzp-ers, schoonmaakdiensten, artsen, spa’s, personal trainers en privé-lessen. Werkt met Google calendar en heeft e-mail notificaties.
Deze plugin doet ongeer hetzelfde als de Bookly online agenda en reserveringen plugin.

Aangepaste e-mails voor verschillende statussen van afspraken : in behandeling, reservering, geannuleerd, bevestigd
Heb je nog meer nodig zoals Google Calendar, iCalendar of WooCommerce ondersteuning?
Er is een extensie plugin die u kunt kopen en toevoegen aan uw Easy Appointments plugin

Calendly, een online afsprakensysteem voor WordPress

Calendly (met de gratis versie kom je al een heel eind)

Calendly is een online afsprakensysteem waarmee jouw klanten zelf hun afspraken kunt laten inplannen.
Het integreert met jouw Google, Office 365, Outlook en iCloud agenda en plaats daarin de afspraken die worden gemaakt. 

Er zitten allerlei handige tools op Calendly. Zo kun je een vragenlijst toevoegen, naar een externe url verwijzen, een redirect maken en kun jij of je afspraak makkelijk afspraken verzetten of annuleren. Persoonlijk vind ik Calendly erg gebruiksvriendelijk om mee te werken, maar als je begint is het even uitvinden hoe en wat. Maar volgens mij is dat met alles zo…

Op de website van Calendly vind je heel veel informatie en nuttige stappenplannen.

Booking Calendar, gratis WordPress plugin voor reserveringen.

Booking Calendar  (GRATIS)

Booking Calendar is een gratis WordPress plugin die al sinds 2009 bestaat. Deze bied je de mogelijkheid om een simpele kalender te creëren met beschikbare en geboekte data. Klanten kunnen dagen uit de kalender selecteren en afspraken inplannen door een formuliertje in te vullen. Zodra ze een reservering doen, krijg je een notificatie per e-mail. Je kunt dan de reservering goedkeuren of afkeuren. Booking Calender biedt een uitstekende ondersteuning en heeft een goede beoordeling. Een prima keuze dus voor een simpel boekingssysteem!

Booked, een betaalde plugin voor reserveringen binnen WordPress

Booked.  $49,-

De hierboven beschreven plugins zijn gratis, met een betaalde extensie voor meer opties mocht je die nodig hebben. Een andere optie is om een betaalde plugin aan te schaffen voor het maken van afspraken via je website, zoals Booked.

In deze plugin heb je de optie om te koppelen aan bijvoorbeeld jouw Google Calendar of je WooCommerce webshop. Het verschil met de eerdere plugins is dat je gemakkelijker verschillende opties toe kunt voegen. Denk hierbij aan een aparte afspraakpagina voor verschillende locaties of medewerkers.

In de Booked plugin heb je nog meer mogelijkheden. Zo kun je in het formulier custom velden toevoegen. Als je bijvoorbeeld een extra vraag wilt stellen voordat een bezoeker een afspraak kan maken dan is dit mogelijk.

Binnen de plugin heb je de optie om een kalender- of een lijstweergave te selecteren. Alle opties voor de weergaves en meer vind je op de website van Booked.io.

Conclusie

Zoals in de inleiding ook aangehaald zijn er duizenden plugins om een afspraak via je website te kunnen maken. Bewust heb ik gratis en betaalde varianten laten zien. De gratis varianten voldoen voor veel bedrijven prima. Welke je kiest is uiteraard aan jou: wat vind je het fijnste werken en waar zitten de functies in die je wilt?

TIP: Communiceer deze aanpassing uiteraard naar de bezoekers van je website via bijvoorbeeld een popup in WordPresss of via je nieuwsbrief.

Mogelijk ook interessant om te lezen: 7 redenen waarom ik WordPress kan aanraden

Mirjam | i-Loyal

Ik ben Mirjam Jonker-Zoer, Technisch Virtual Assistent voor ambitieuze ondernemers. Het is mijn missie om jou te inspireren, informeren en motiveren om internet en techniek slim en succesvol voor je bedrijf in te zetten. Om jouw bedrijf te doen groeien zonder dat het je meer tijd kost. Zodat jij tijd en ruimte krijg voor jouw passie.

Want Ik geloof dat je business mooier en meer succesvol wordt als jij je kunt bezighouden met hetgeen je het liefste doet.


Delen is het nieuwe vermenigvuldigen