Delen is het nieuwe vermenigvuldigen

Sinds dat ik heb laten weten te gaan starten met mijn eigen onderneming als Virtual Assistant, krijg ik regelmatig vraag: Wat doe je als een Virtual Assistant (VA)?

Het begrip Virtual Assistant (afgekort VA) is overgewaaid vanuit de VS. Virtual Assistant is een verzamelterm wat gelukkig steeds bekender wordt.

Een VA is een professional die ondersteuning biedt aan ondernemers. Ze (het zijn vaak vrouwen) heeft een eigen werkplek of werkt in dat gezellige koffiezaakje bij je om de hoek en bepaalt haar eigen werktijden. Die vrijheid is een van de redenen dat veel vrouwen kiezen voor het vak van Virtual Assistant. Niet te verwarren met vrijblijvendheid, een VA kent haar verantwoordelijkheden!

Een VA kan je inschakelen als je hulp nodig hebt bij het halen van je bedrijfsresultaten. 
B.v. omdat: 

  • Je zelf de expertise niet hebt 
  • Je er geen tijd voor hebt 
  • Of omdat je er gewoonweg geen energie van krijgt. 

Denk hierbij aan social media, het bedenken en plaatsen van berichten en video’s. Hiermee vergroot de zichtbaarheid van je bedrijf. Dit is misschien een taak waar je zelf geen tijd voor hebt, of wat je niet leuk vindt. Een VA pakt deze taak voor je op, zodat er wel met de volledige aandacht aan wordt gewerkt, terwijl je er voorheen zelf misschien maar deels aan toekwam. 

Daarnaast is ze een partner in je business, omdat ze zelf ook een ondernemer is. En ze is je sparringpartner die je kunt bellen als je haar nodig hebt.  

Door haar sta je er niet meer alleen voor. Ze denkt graag met je mee om je business op orde te krijgen en een boost te geven. En ze staat samen met jou te juichen als resultaten gehaald worden. Alsof het haar eigen bedrijf is!

Een flexibele schil

Eigenlijk kun je het zo zien dat er taken van je worden overgenomen, er wordt met je meegedacht, waardoor jij als opdrachtgever extra tijd overhoudt voor de groei van jouw bedrijf. Zonder dat je vast zit aan vaste lasten: 

  • Je betaalt alleen de daadwerkelijke uren die worden gewerkt. Een virtual assistant staat niet op je loonlijst dus betaal je geen ziektegeld, vakantiegeld, pensioen;
  • Een virtual assistant zorgt voor eigen opleidingen, zodat de kennis altijd up-to-date is, je hoeft dus geen budget te steken in opleidingen en cursussen. Ze blijven werken aan hun expertstatus door het volgen van trainingen.;
  • Je hoeft geen apparatuur ter beschikking te stellen. Er wordt met eigen apparatuur gewerkt in de cloud, met online tools;

Je kan de VA zien als een flexibele schil om je onderneming heen. En zeer waarschijnlijk heb je niet iemand fulltime nodig, maar zou het al heerlijk zijn om (een aantal) zaken over te laten aan een professional die betrokken, accuraat en klantvriendelijk is.

Om te zien wat een VA zoal voor je kan doen, lees dan mijn volgende blog:
Welke taken kan je overdragen aan een Virtual Assistant (VA)


Delen is het nieuwe vermenigvuldigen